新手DIY機箱分享

小弟第一次DIY 機箱
完左FYP,無野做屎忽痕,見到師兄d機咁靚,一於試下DIY

材料:
1. UV 光管 + 火牛
鴨記有得賣。不過之後發現係一街之隔既汝洲街,有一間更平更多不同長度選擇,位置近西九龍中心

2. 開關 + 電腦電源接駁
係鴨記買$3一個

3. UV 蛇網 + 熱縮膠
新高登有售

4. Mr.Color 油性螢光紅、綠,白底灰、光澤保護漆

5. 透明膠板 + 鏡膠各一塊
係旺角新填地街 萬x 買

改造其間:

光管火牛噴成螢光紅

扇葉都係

2把鐮刀扇葉先上白底灰,再噴螢光綠

完成品

鏡膠放係機箱底,增加空間感,可以清楚睇到display

熄燈影

多謝觀看!

原帖由 lappertse 於 2009-6-18 00:52 發表
小弟第一次DIY 機箱
完左FYP,無野做屎忽痕,見到師兄d機咁靚,一於試下DIY

材料:
1. UV 光管 + 火牛
鴨記有得賣。不過之後發現係一街之隔既汝洲街,有一間更平更多不同長度選擇,位置近西九龍中心
http://i207.phot ...

其實唔須要噤煩,包噤多膠紙去噴扇葉! 你只要除去c字扣個扇葉就可以拿出來!你喜歡點噴就點噴!

好美觀
鐮刀變了wing12
d油幾錢?

真係唔錯 ... 個人覺得機箱內太多種顏色, 統一0的好似好睇0的..
你支塋光油咁細支, 點噴? 用模型噴槍? (因為見你0的櫃都有模型盒, 估你都有可能有玩開 )

可惜呢d光管平就平,但個變壓器非常危險
玩uv led條安全d,之前我部p4就試過俾佢拖死隻牛

好耐無見過咁靚既箱喇,
請問大大用邊隻bump 同槍??

Mr.Color 油性螢光紅、綠,白底灰、光澤保護漆
How much

原帖由 gogogomp5 於 2009-6-18 01:09 發表

其實唔須要噤煩,包噤多膠紙去噴扇葉! 你只要除去c字扣個扇葉就可以拿出來!你喜歡點噴就點噴!

真係唔識,又驚整壞

原帖由 chintungyip 於 2009-6-18 05:46 發表
好美觀
鐮刀變了wing12
d油幾錢?

螢光油$12支,,白底灰同光油$45

原帖由 mclainet 於 2009-6-18 09:15 發表
真係唔錯 ... 個人覺得機箱內太多種顏色, 統一0的好似好睇0的..
你支塋光油咁細支, 點噴? 用模型噴槍? (因為見你0的櫃都有模型盒, 估你都有可能有玩開 )

模型噴槍噴
影相d燈會光d,實物睇無咁花

原帖由 OSIRIS_ETERNAL 於 2009-6-18 09:19 發表
可惜呢d光管平就平,但個變壓器非常危險
玩uv led條安全d,之前我部p4就試過俾佢拖死隻牛

有d咁既事 :funk:
uv led條邊到有得賣? 我係鴨記見個d好似都係普通LED

原帖由 阿死 於 2009-6-18 10:17 發表
好耐無見過咁靚既箱喇,
請問大大用邊隻bump 同槍??

bump係五金鋪買,型號不明
槍係BADGER 155-7,個時唔識買,枝槍麻麻地好用

原帖由 lamtszhin0528 於 2009-6-18 11:59 發表
Mr.Color 油性螢光紅、綠,白底灰、光澤保護漆
How much

螢光油$12支,,白底灰同光油$45

幾靚WOR....仲好整齊

開關 + 電腦電源接駁鴨記邊到有,x昌?